Ginokos

A gin-tonik a világ egyik legismertebb egyszerű koktélja. Ahogyan a nevéből is adódik csak a gin és tonik kell hozzá. Tudtad, hogy eredete az 1700-as évekre nyúlik vissza és egykoron védőitalként funkcionált? Bő 300 évvel ezelőtt az indiai és más trópusi erdőkben is tartós probléma volt a malária elleni védekezés. Ezekben az időkben George Cleghron skót orvos azt tanulmányozta, hogy a kinint – a malária hagyományos gyógymódját – hogyan lehet felhasználni a betegség megelőzésére. A kinint tonikként itták, azonban ennek önmagában keserű és kellemetlen íze volt. A brit katonák pedig úgy döntöttek, ők ezt nem képesek jóízűen elfogyasztani, ezért angolosan limeot, cukrot és mi mást, ha nem gint adtak hozzá, hogy édesebb, kellemesebb íze legyen.

Buono koktél kispéntek (Egyet fizetsz, kettőt ihatsz)

Azonnal meg is jött a kedved hozzá, igaz? Nincs is jobb nyári frissítő, mint egy jeges, citrommal teli gin-tonik vagy gin fizz. Július 22-én a Buono Bistroban akár mindkettőt megkóstolhatod, hiszen közelgő eseményünkön egyet fizetsz, kettőt ihatsz akció lesz érvényben (18:00-21:00) minden gin alapú koktélra. S ha eddig nem győztünk meg, íme néhány érv, miért is az angol eredetű ital a világ egyik legmenőbb alkoholja.

  • A gin és a politika komoly múltra tekint vissza. Franklin D. Roosevelt amerikai elnök is nagy fogyasztója volt az italnak, egyszer még Sztálinnak is készített koktélt kedvenc alkoholjából.
  • A gin alapú koktélok remek kísérői az ételeknek, főleg a curry tartalmú étkeknek.
  • Diétázol? Akkor biztosan ezt az italt válaszd, hiszen az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú szeszesitalról van szó.
  • Ha száz éve New Yorkban gint ittak macskajajra, akkor abban lehet valami okosság. Az 1920-as években paradicsomlével keverték az alkoholt és ezzel a „koktéllal” próbálták enyhíteni a másnaposságot.

S nálunk még a dzsinntől sem kell gint kérned, tartsd meg másra a kívánságokat. Elég, ha eljössz a Buono koktél kispéntekre, ahol te magad kóstolhatod végig e nemes ital számos variációját, letesztelheted vadonatúj étlapunkat és akár kipróbálhatod alkoholmentes koktéljainkat is.