Zöldségekből teljes értékű, laktató és finom (!) köretek készíthetők, amikkel jól kiváltható a burgonya, a rizs és a tészta hármasa, ráadásul az elfogyasztásukkal sokkal több tápanyaghoz jutunk, lassabban szívódnak fel és tovább nyújtanak kellemes jóllakottság-érzést. Ha könnyű köretre vágyunk, a zöldségeket főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük és piríthatjuk, viszont ilyenkor érdemes a rántást, az olajban vagy a tejszínes-sajtos csőben sütést, illetve a majonéz- és tejfölalapú salátákat elkerülni, a vitaminok és az ásványi anyagok megőrzése érdekében pedig a lehető legrövidebb hőhatásnak kitenni őket. Maradjanak ress állagúak, ne főzzük, süssük szét őket. Sűrítésre pedig jó módszer, ha a főtt zöldség egy részét pürésítjük, majd azt keverjük vissza, amivel nem csupán kalóriát spórolunk, de az íz sem hígul fel.

Törekedjünk arra, hogy minél több friss idényzöldséget használjunk, most a káposztafélék, a kelbimbó, a karfiol, a sütőtök, a brokkoli, a cékla, a csicsóka, az édesburgonya és a különböző hüvelyesek ideje van. Az ajánlások szerint naponta legalább négy adag –körülbelül 10-10 deka – zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, amiből egynek frissnek kell lennie. Ha frisset nem kapunk, használhatunk gyorsfagyasztottat vagy konzervet, illetve az adalékanyag-mentes, nem túl cukros savanyúságok is számítanak, különösen a savanyú káposztáról köztudott, hogy milyen jótékony hatású. Fontos, hogy a burgonya és a belőle készült különböző köretek nem számíthatók be zöldségként. Használjunk érett zöldségeket, a szivárvány minden színét próbáljuk felvonultatni – minden szín más hatóanyagot jelent –, akár egy étkezésen belül keverve is, és ha lehet, a héjukat és a leveleiket se dobjuk ki, mert rengeteg bennük a tápanyag.

Tehát nem kell a zöldségektől tartani, fantasztikus köretek születhetnek belőlük. Ne féljünk kísérletezni, kóstoljunk meg minél több mindent, találjuk meg, hogy melyikeket szeretjük, és együk őket a legváltozatosabban elkészítve.

Tipp!

Hüvelyesek készítésekor fontos, hogy nagy lángon forraljuk őket 10 percig, hogy minden esetleges káros anyagot elpusztítsunk.