Hogyan vált egy régió étkezési szokása világméretű divattá?

A mediterrán diéta az 1980-as években, az Egyesült Államokban vált népszerűvé, majd indult világhódító útjára. Főleg az szólt mellette, hogy aki ehhez az étrendhez tartja magát, annál alacsonyabb az étkezéssel és az egészségtelen életmóddal járó, így a szív-és érrendszeri, súllyal és vércukorral kapcsolatos problémák, betegségek kialakulásának a kockázata.

Miért?

Megfigyelték, hogy a Földközi-tengerkörnyékén élők étkezésének – Olaszország esetében leginkább a csizma déli részén – döntően zöldség, gyümölcs, olívaolaj, sovány tejtermék, gabona, hüvelyes, csonthéjas és durumtészta az alapja, kerüli az állati eredetű zsírokat, a cukrot, a vörös húst és a finomított élelmiszereket, tehát sokkal egészségesebb. Az ételek elkészítéséhez helyben elérhető alapanyagokat használnak, azokat is csak minimálisan dolgozzák fel, sok halat fogyasztanak, módjával remek minőségű borokat isznak, jó kenyereket sütnek, friss zöldfűszerekkel ízesítenek, és többször esznek keveset.

Az egyik legegyszerűbb, egyben legváltozatosabb módja a mediterrán diéta alkalmazásának és a magyar étkezésbe illesztésének, ha egy-egy főétel helyett salátát eszünk, hiszen lényegében így az egész étrend leképezhető egy tálban. Egy jó saláta nem unalmas és ízetlen, hanem a lehetőségek tárháza, éppen ezért törekedtünk a kínálatunk összeállítása közben a mediterrán, főleg az olasz hagyományokátültetésére.

Az ötféle salátánkban rengeteg a zöldség, fehér húsként csirkemellet használunk, azt is zöldfűszeres kéregben vagy joghurtos bundában sütjük, a tonhalból krémet készítünk, a leveles salátáink frissek és ropogósak, a különleges quinoa, egy teljes kiőrlésű gabona a Ricci nevű salátánk alapja, mandulával és fenyőmaggal tesszük az állagukat ropogóssá, öntetként pedig könnyű joghurtos, olívaolajos és – alkalmazkodva a magyar ízvilághoz– majonézes dresszingeket készítünk.

A saláta nem csak nőknek és kisétkűeknek való. Tekintsünk rá teljes értékű főételként, fogyasszuk változatosan, minél többféle alapanyagot felvonultatva, ahogy Olaszországban teszik. Így azontúl, hogy jót és finomat eszünk, az egészségünkért is sokat teszünk.